Etkin yönetici

Peter Drucker tarafından yazılan "etkin yönetici" kitabını okuyorum. Notlarımı aşağıda paylaşacağım.

EY (Etkin Yönetici), doğru işlerin yapılmasını sağlar. Zeka, bilgi ve hayal gücü sadece nelerin başarılabileceğiyle ilgili sınırları belirler. Fakat sadece etkinlik bunları sonuca dönüştürür.

Bir o yana bir bu yana koşturmaktansa hedefe doğru kararlı adımlar sonuç üretir.
Eskiden etkinliğin tanımı üretilen işle ölçülüyordu. Mesela bir işçi kaç adet ayakkabı üretti gibi. Günümüzde ise işçiler bilgi işçisi ve etkinlik "işlerin doğru yapılmasını sağlamak" yerine "doğru işlerin yapılmasını sağlamak" olmalı.

Bilgi işçisi aynı zamanda yönetici sınıfına girer. Çünkü o da bilgisiyle kuruma bir şeyle kazandırma sorumluluğundadır. Etkinliği yalnızca bu şekilde ölçülebilir. Ayakkabı üretiminde olduğu gibi değil ! Ölçebilmek için sonuçlara bakmak gerekir.

Yöneticinin sonuç veren katkılar sağlamasını engelleyen bazı doğal süreçler var. Birincisi yöneticinin zamanı şirket çalışanlarına aittir. Bundan kolay kolay kaçıp etkin yöneticilik yapamaz. İkincisi yönetici belirli kademelerden geçerken bazı alışkanlıklar edinirler ve bilinçli olarak bunları değiştirmezlerse etkin yöneticilik yapamazlar. Olayların yönetiminde kalırlar. Hangi olayların katkı sağlayabileceği hangilerinin alakasız olduğunu filtreleyebilmeli.

Etkin yöneticinin 5 alışkanlığı olmalı:

1. Zamanının nereye harcandığını bilmek

2. Dışa bakan katkıya odaklanmak. "Hangi sonuçlar benden bekleniyor" sorusuna cevap aranmalı. Gayretini iş yapmak/çalışmak yerine sonuca yöneltmeli.

3. Güçlü olan taraflarına bina etmek. Üstlerinin, arkadaşlarının, çalışanların
güçlü oldukları konulara, yani yapabileceklerine odaklanarak işlere girişmek. Zayıflıklara göre, yapamayacaklarına göre işe girişmemek.

4. Süper performansın müthiş sonuçlar vereceği birkaç ana konuya odaklanmak. Öncelikler atarlar. Ilk işleri önce yaparlar. Ikinci işleri asla!

5. Etkin kararlar vermek. etkin karar, "gerçekler üzerine oybirliğine" değil "karşıt görüşler" üzerine karar vererek sağlanır. Asıl olan doğru strateji git gel taktikler değil.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

“Biz hiç beceremedik Sevmeyi de Terketmeyi de”

Özgürlük mü Mutluluk mu ?