Lider bir CEO ile Çalışmak

Kariyerinizin bir döneminde CEO’ya bağlı olarak çalışmaya başlarsanız, bulunduğunuz pozisyonun bir önceki pozisyonlardan çok daha fazla yetenek, bilgi ve tecrübe birikimi gerektirdiğini kısa bir sürede fark edeceksiniz.
CEO’ya bağlı çalışmak, bir müdüre yada direktöre bağlı olarak çalışmaktan çok farklı. Bunların başında gelen en önemli farklılığın “çalışma disiplini” olduğunu söyleyebilirim.

Müdürünüz yada Direktörünüz ile projelerinizi detaylı bir şekilde tartışma imkanınız her zaman varken, bir CEO’nun karşısına projeye tamamen hakim olarak çıkmak zorundasınız. O’nunla projenin detaylarından ziyade “üst düzeyi ilgilendirecek” bilgileri paylaşmanız önemlidir. Bu da bir CEO gibi düşünebilmeyi gerektirir.
Bağlı olduğunuz yöneticiniz ile kişisel konularınızı tartışabilir, onlardan destek ve bilgi alabilirsiniz, ama bir CEO ile aranızdaki iletişim her zaman bir kat daha profesyonel olmak zorundadır. Bu, CEO’ların kendilerine direk bağlı olan çalışanlarla iyi iletişim kuramadıkları anlamına gelmez. Sadece iletişimin düzeyi ve boyutu farklı seviyededir: kısacası daha profesyoneldir, çünkü CEO’lar sizin özel hayatınızı ve iş hayatınızı mükemmel bir şekilde dengeleyip, organize edebiliyor olmanızı tercih ederler. Sebebi ise basit: başarılı insanlar başarılı yöneticiler ile birlikte çalışmak isterler.

Bir CEO ile çalışabilmek, “Yüksek Özgüven” sahibi olmayı gerektirir. Sürekli karşınızdaki insanların sizi onaylamasını tercih eden, başarıyla tamamladığınız bir işin ardından “ödüllendirilmeyi” yada “tebrik edilmeyi” bekleyen bir yapınız varsa, bir CEO ile çalışmanız oldukça zor olacaktır. “Üst düzey” yönetimle çalışacak bir kişinin kendi kendini motive edebiliyor olması, sorumluluk sahibi olması, çabuk yılmayan güçlü bir kişilik olması, güvenilir olması, hayat değerleri ve ilkeleri olması, hızlı ve etkin karar alması olmazsa olmaz şartlardandır. Standartlar epey yüksek gözüküyor öğle değil mi? Doğru. Bir CEO ile çalışmak, yüksek standartlara sahip olmayı gerektirir. Çünkü CEO’lar yüksek standartlara sahip kişiliklerdir.
Kendinizi tanıyor olmanız ve yönetim tarzınızın farkında olmanız görevinizde başarılı olmanızı sağlayacak faktörlerden bir diğeri. İnsanların büyük çoğunluğu “benzer” olmayı sever, çünkü benzerlik, kişilerin sizi daha kolay “kabullenmesini” sağlar. Ama ne varki, başarılı insanların hemen hemen hepsi toplumun genelinden farklılık gösteren bireylerdir. Dolayısıyla birlikte çalışmayı tercih edecekleri kişiler de kişilikleriyle, seçimleriyle, vizyonlarıyla, tarzlarıyla benzerlikten çok uzak kişiler olacaktır. Buda sizin çoğunluktan bir şekilde farklı olduğunuz ve dolayısıyla iş dünyasında daha dikkatli savaş vermenizi gerektirecektir.

Gerçek anlamda başarılı olan, lider bir CEO ile çalışmaya başlarsanız, kariyer yolculuğunuzun en önemli noktasına geldiniz demektir. Çünkü gerçek bir lider, her gün öğrenmenize imkan tanıyan, sizi kişisel ve profesyonel gelişiminizde özgür bırakan, size güvenen, hareketi ve sözü her zaman “bir” olandır. Eğer sizde bir CEO gibi düşünmeyi becerebiliyor ve bir CEO gibi hareket edebiliyorsanız, birlikte çalıştığınız CEO, yolunuzu aydınlatacak en değerli ışık olacaktır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

“Biz hiç beceremedik Sevmeyi de Terketmeyi de”

Özgürlük mü Mutluluk mu ?