Venedik - Roma, Sıra Roma'da...

Italya gezimizin 3.günün, Roma’yı “Roma” yapan en büyük eserleri, kalıntıları gezeceğimiz arkeoloji günü olarak nitelendirebiliriz. Şehrin merkezindeki Kolezyum (Colosseo), Palatino ve Roman Forum’undan(Foro Romano) bahsediyorum.

Kolezyum’da Roma Pass sahiplerinin bilet sırasını beklemelerine gerek yok ( biz bekledik ). Uzun bilet sırası yanından sıranın başına kadar yürüyün. Biletle insanların geçiş yaptığı noktanın hemen yanında, 2 adet Roma Pass geçiş noktası göreceksiniz.(Bizdeki OGS gibi:) Buradan Roma Pass’inizi turnikeye okutarak rahat bir şekilde geçiş yapabilirsiniz. İlk hakkınızı kullandınız. Bir müzeye daha bedava giriş hakkınız var. Ancak burdan sonra gezeceğiniz Palatino ile Kolezyum biletleri bir sayılıyor. Ondan Kolezyum+Palatino+1 Müze hakkınız var gibi düşünebilirsiniz.

Kolezyum oldukça büyüleci bir yer. Dışarıdan gördüğünüz heybeti içeride daha da etkileyici hale geliyor. Arenanın altındaki aslanlar ve gladyatörlerin hazırlandığı bölmeler, yüksek tribün kısımları ve 50bin kişilik kapasitesi ile M.S 80 yılında böyle bir yapının tamamlanması insanı gerçekten etkiliyor. “Guided tour” yapan rehberleri etrafta görürsünüz. Girmeden biriyle anlaşırsanız adam başı 5€ gibi makul bir rakama size her noktayı anlatır. Benim bu blogdaki amacım sizlere gezme rotaları belirtmek, gezilen noktalar hakkında çok detaylı bilgiyi internetteki birçok kaynaktan da bulabilirsiniz.

Kolezyumun iç, dış, üst ve alt katlarını da gezdikten sonra iç kısımlarda bulunabilecek sergileri de kaçırmayın. Türkiye’ye gelse ses getirebilecek Bernini, Canova gibi sanatçıların heykel sergileri oracıkta geçici olarak sergileniyor olabilir.

Kolezyum içinden ve çıktığınızda, Kolezyum’un hemen önünde, girerken de görmüş olduğunuz Konstantin Tak’ı (Arch of Constantine) önünde bir fotoğraf çektirmeyi unutmayın. M.S 4.yy’da yapılmış ve en son 1990’larda restore edilmiş, çok temiz ve heybetli şekilde duran bir eser.

Palatino Roma’lı yönetici ve kralların yaşadığı bölgeye verilen ad. Burada, devlet binaları, hamamlar ve diğer kalıntıları görmek mümkün. Nispeten diğer noktalara göre tepeden seyreden bir konumu var. Çok huzurlu ve güzel bir yer. Yolun sonunda solunuzda kalacak olan Palatino’ya girmek için Roma Pass’inizi bilet gişesine gösterip bedava bir bilet daha alıyorsunuz. Bu bilet ile giriyorsunuz.(Kolezyum gibi Roma Pass için özel bir geçiş gişesi yok) Palatinoyu gezmeniz en az 1 saatinizi alır. Büyük bir alan.

Burdan çıkışta Roma Forumu’na gelmiş olacaksınız. Roman Forum’u eski Roma halkının yaşadığı bölge imiş. Burda da yine heybetli bina, sütun ve halkın işlerini gördüğü bilimum kalıntıları görebilirsiniz. Buranın girişi bedava! Girişteki çeşmeden su şişelerinizi doldurmayı unutmayın :) Burayı da gezmek için 1 saat yeterli.

Yorucu bir merdiven ile Forum’dan çıkabilirsiniz. Sonrasında Italya’nın ilk kralı Vittorio Emanuele II ‘e ait. Burda aynı zamanda 1.Dünya Savaşında ölen meçhul 11 askerin mezarı da varmış. Ondan buraya “Unknown Soldier”(Bilinmeyen Asker) da deniyor.

Şimdi Roma’nın “arkeolojik” kısmından “romantik” kısmına geçiyoruz. Etrafta göreceğiniz turist tabelalarının “Fontana de Trevi” (Aşk Çeşmesi) diye gösterdiği yönler yerine, haritanızdan faydalanmanız daha yararlı olabilir. Daha kestirmeden ulaşabilirsiniz ve bu kestirmeler sırasında geçeceğiniz daracık sokaklar ilginizi çekebilir. Tam fotoğraf çekmelik! Aynı zamanda bir otobüs ile de gidebilirsiniz. Del Curso Caddesinden birçok otobüs geçmekte. Aşk Çeşmesi’ne geldiğinizde karşılaştığınız şeyi, dünyanın başka bir yerinde görmenizin çok zor olduğunu fark edeceksiniz. Bu yapıt gerçekten büyüleyici. En son 1998 yılında restore edilen çeşmeye para atmak bir gelenek. Günde yaklaşık 3000€ luk bozuk paranın atıldığı Aşk Çeşmesi’ne, arkanızı dönerek dileğinizi dileyip arkanıza bakmadan paranızı atmanız gerekiyor:) Belediye her akşam bu paraları topluyor ve fakirlere yardım için kullanılıyormuş.
Aşk çeşmesinden sonraki günün son durağı, İspanyol Merdivenleri (Spagna). 138 basamaktan oluşan ve 1723 yılında yapılan bu merdivenler, Avrupa’da yapılmış en uzun merdivenler imiş. Ortamın hareketi ve canlılığının tadını çıkarmak ve birkaç fotoğraf çekmek için basamaklarda kendinize bir yer bulun. Dikkat; burası Roma’nın en fazla hırsızlık olayları olan yerlerinden birisi, cüzdanlarınıza dikkat edin. Buraya aşk çeşmesinden gelmeniz ve burada bir süre zaman geçirmeniz yaklaşık 1 saatinizi alacaktır.

Merdivenleri inerken tam karşıda gördüğünüz sokak(belki de bu sokaktan geldiniz), Roma’da görebileceğiniz bütün ünlü markaları içinde barındırıyor. Gucci ile başlayan Prada ile devam eden sokakta alışveriş yaparken dikkatli olun. Lakin bir ceket için 1500€ üstünde etiketler görmedik değil. Tabi yine zevkinize kalmış :)

Haritanıza bir göz atarsanız epey bir yeri gezdiğinizi göreceksiniz. Bizde tükenmiştik bukadar gezmenin sonucunda hem de uçak saatimiz yaklaşmıştı. Özel bir araç ile havalimanına transfer olduk. Kontrolleri geçtikten sonra da kendimizi bekleme koltuklarına nasıl attığımızı hatırlamıyorum inanın…
Bizim için muhteşem bir 3 günlük gezi idi. Bu gezide siz dostlarım bana eşlik ettiğiniz için ayrıca teşekkürler!..







Yorumlar

Sevgi dedi ki…
Canım harikasın yaa 1 günde yaptıklarımız ancak bu kadar güzel anlatılabilir...

Arkadaşlar gerçekten yanınızda doğru rehber olmasına özen gösterin biz bunları 3 güne sığdırabildiysek ekibimizin ve ekip liderimizin başarısı katkılarınızdan dolayıı hepinize teşekkürlerrr...

Bu blogdaki popüler yayınlar

“Biz hiç beceremedik Sevmeyi de Terketmeyi de”

Özgürlük mü Mutluluk mu ?