Uzmanlar G-20 zirvesini yorumladı

G-20’den çıkan karar global piyasalarda ralliye neden olmaz

Tüm dünyanın merakla beklediği G-20 Zirvesi’nden kısa vadeli somut bir karar çıkmazken ekonomistler alınan önlemlerin piyasalarda yükselişe neden olmayacağını ancak düşüşlerin hızını kesebileceğini düşünüyor. Uzmanlara göre, Zirve’de alınan kararlar finansal denetimleri artıracak.

Global ticarette korumacılığa hayır, finansa sıkı denetim (Prof. Dr. Asaf Savaş Akat)

G-20 Zirvesi’nin sonuç bildirgesinin büyük bölümü mali sistem düzenlemeleri ile ilgili. Zirve’den çıkan ilk sonuç piyasa ekonomisine devam ve ticarette korumacılığa hayır denilirken, mali sektöre ise çok daha sıkı düzenlemelerin geleceği yönünde. Piyasa adı altında mali sektör şirketlerinin aşırı risk almasının önüne geçecek düzenlemeler yapılacak. Ülkeler büyümenin durmaması için mümkün olduğu kadar genişletici para ve maliye politikaları uygulayacaklar. Bu dönemde IMF’nin de yeni koşullara uyum sağlayacağı belirtiliyor.

Piyasaları heyecanlandıracak bir karar çıkmadı (Ali ihsan Gelberi/ Garanti Bankası)

G-20 toplantısından kısa vadeli somut bir önlem kararı çıkmadı. IMF ve Dünya Bankası’na daha önemli görevlerin yüklenmesi isteniyor. Öncelik yine mali piyasalardaki kaos ortamının dağıtılması. İleriye dönük ise denetimin artırılması planlanıyor. Piyasaları hareketlendirecek bir karar yok. Zaten zirveden çok somut kararların çıkması beklenmiyordu. Dünya büyümesine katkıda bulunan ancak büyümeleri hız kesen gelişmekte olan ülkelere destek olunması isteniyor.

G-20 Zirvesi ancak sert inişlerin önünü keser
(Altuğ Karamenderes/ Ekonomist)

Genel beklenti, zirvenin sonuçlarının uzun vadede olumlu olacağı, kısa vadede piyasalarda G-20 nedeniyle bir düzeltme yaşanmayacağı şeklindeydi. Çıkan sonuç bu beklenti dahilinde. Hala ABD’de konut fiyatlarının düşmesi beklenirken Zirve’nin sonuç bildirgesinin piyasalarda ralli yaratması beklenemez, ancak daha sert inişleri engelleyecektir. Daha somut kararlar çıkmasına bekliyordum ancak bankacılık sektörüne müdahalenin sınırları ve IMF’ye ayrılacak kaynak gibi konularda bile net bir karar alınamadı.

Hükümet IMF’ye yaklaşıyor! G-20 top çeviriyor!
Ali Ağaoğlu


Haftasonu IMF ile bir anlaşma yapılmasını bekleyen piyasalar, “yakınlaşma” ile yetinecek.

IMF heyeti ile Washington’da görüşen Erdoğan “ümük sıkma” edebiyatından “çözüme en yaklaştığımız noktaya gelindiğini” IMF anlaşma aşamasına yaklaşıldığını açıklamış.

İçeride söylenenleri “politik saldırılar” olarak algılayıp sert tepkiler vermişti. Küresel krizin boyutunu sanki diğer G-20 liderlerini dinleyince anlamış gibi. Umut bağlanan Körfez parası bile krizden şikayet edince eldeki “son kaynak” IMF ile bir orta yolu bulunmaya çalışılıyor.

Zannetmiyorum ki IMF, yapılacak bir anlaşmada bizdeki yerel seçimi düşünerek “ümük sıkmaktan vazgeçecek”. Yapılacak program yine IMF’nin performansına yazılacağından çok da tavizkâr olmayacaklarıdır.

Başbakan, IMF konusunda söylediklerinden geri adım atacak mı? Yerel seçim öncesinde “ümüğümüzü sıktırmadım!” edebiyatı yapılsa da gerçekte birçok taviz verilecektir. Zamanında ev ödevini yapmayan “Ağustos böceğinin”, krizde IMF’yle uzlaşmasından başka yapacak bir şeyi kalmıyor.

IMF ile anlaşılması kısa vadede piyasaların stresini azaltsa da temel sorunlara ve küresel darbelere karşı sağlam bir “kalkan” olmayacaktır. Zayıf da olsa bu kalkan en çok yabancı yatırımcıları koruyacak, yerli ekonomik aktörlere sadece “güçlüymüş gibi görünen” rezervler sayesinde kolay borçlanma avantajı sağlayabilecektir.

G-20’lerden somut sonuç yok!

Sanki dünya krizde değil, acil somut adımlar atılması gerekmiyor... Adeta yaklaşmakta olan göktaşının çarpmasına daha 4 ay var da ne yapalım tartışması devam ediyor.

G-20’lerden net bir sonuç çıkmasını ben dahil kimse beklemiyordu. ABD’nin yeni seçilmiş başkanının toplantıya katılmaması, krizde liderlik sorunun daha da öne çıkardı. Krizi yaratan “topal ördek” Bush mu sorunu çözecek? Hiç sanmıyorum.

IMF ve Dünya Bankası’nın küresel büyüme adına başta BRIC ülkeleri (Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin) olmak üzere sıkıntıdaki ülkelere kaynak sağlamaya devam etmesi, her ülke batması durumunda dünya ekonomisinde sorun yaratabilecek kuruluşlarını listelemesi (bizim listede sadece T.C. yer alır herhalde), türev piyasalarının daha sıkı kontrol edilmesi v.s. gibi kararlar “alınmış” G-20 zirvesinde.

Top çevriliyor. Herkes “ev ödevine” çalışacak ve 30 Nisan’da yeniden buluşacaklar. O zamana kadar kriz yeni kaleleri de yerle bir etmemişse...

Lideri ve de amacı net olmayan dünya kamuoyunda politikacılar doğru dürüst bir şey yapmıyor denmesin diye, yapılan gereksiz bir toplantı gibi... Venezuela Başkanı Hugo Chavez “soruna neden olan insanların evsahipliğinde yapılan ve yoksulları dışlayan bu toplantının zaman kaybından başka bir şey olmadığını” söylemiş.

Chavez hiç de haksız değil!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

“Biz hiç beceremedik Sevmeyi de Terketmeyi de”

Özgürlük mü Mutluluk mu ?