Yabancı yatırımlar yüzde 39 azaldı.

Yabancı yatırımda sert düşüş
*Özelleştirilecek fazla bir şey kalmadı, küresel ekonomi yavaşladı, bu gelişmelerin etkisiyle doğrudan yatırımlar yüzde 39 düştü

Yılın ilk yedi ayında fiili yabancı sermaye girişleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 39 azalarak 7.6 milyar dolarda kaldı.
Küresel ekonomideki yavaşlama ve risklerin yanı sıra, Türkiye’nin özelleştirme portföyünün boşalması ve şirket evlilikleri potansiyelinin büyük oranda kullanılmış olmasının da etkisiyle yabancı sermaye girişleri yılın ilk yedi ayında geçen yılın aynı dönemine göre ciddi düşüş kaydetti.
Doğrudan yatırımlardaki bu düşüş, büyümedeki yavaşlama ve cari açıktaki genişleme gibi ekonomi için olumsuz bir gelişme olarak yorumlanıyor.

Gayrimenkul alımı arttı
Merkez Bankası ödemeler dengesi verilerine göre, ocak-temmuz döneminde çeşitli sektörlere yönelik olarak gerçekleşen fiili yabancı sermaye girişleri geçen yılın eş dönemine göre yüzde 39.3 azalarak 7 milyar 611 milyon dolara geriledi.
Bu dönemde 8 milyon dolarlık yabancı sermaye çıkışı yaşanırken, net doğrudan yabancı sermaye yatırımı 7 milyar 603 milyon dolar oldu.
İlk yedi ayda yabancıların gayrimenkul alımları dolayısıyla getirdiği dövizler ise yüzde 15.4 artarak 1 milyar 720 milyon dolar oldu.
Böylece ocak-temmuzda toplam net giriş 9 milyar 358 milyon dolarla geçen yılın eş dönemindekinin yüzde 35.5 altında gerçekleşti.
Yabancı sermaye girişleri petrol fiyatlarındaki hızlı artışların da etkisiyle hızla büyüyen cari işlemler açığının finansmanında önemli rol oynuyor.
Geçen yılın aynı döneminde toplam net 14 milyar 516 milyon dolarlık giriş kaydedilmişti. Söz konusu tutar geçen yılın tamamında ise 22 milyar 29 milyon dolara ulaşmıştı.

En yoğun akış hizmetler sektörüne
Yılın ilk yedi ayında kaydedilen 7 milyar 611 milyon dolarlık doğrudan yabancı sermaye yatırımının 3 milyar 202 milyon doları bankacılık olmak üzere toplam 4 milyar 467 milyon dolarlık bölümü hizmet sektörüne geldi. Böylece hizmet sektörü toplam doğrudan yatırımlarından yüzde 58 pay almış oldu.
İmalat sanayiine 2 milyar 684 milyon dolarlık giriş kaydedilen bu dönemde elektrik, gaz ve su sektörüne 333 milyon, madenciliğe 92 milyon dolar, tarıma ise 35 milyon dolar tutarında doğrudan yabancı sermaye girişi yaşandı.(ANKA/Milliyet)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

“Biz hiç beceremedik Sevmeyi de Terketmeyi de”

Özgürlük mü Mutluluk mu ?