Pepsi, ’türban yasak’ dedi, sonra vazgeçti reklam cezası yedi...

Düzenlediği kampanyada,"türbanlı fotoğrafları kabul etmem" deyip, tepki üzerine bu tavrından vazgeçen Pepsi Cola, Reklam Kurulu’nun cezasından kurtulamadı. Reklam Kurulu, Pepsi’ye 60 bin YTL ceza verdi.
REKLAM Kurulu, Pepsi Cola’ya, kampanyasında ’türbanlı fotoğrafları’ kabul etmeme uygulamasının, ’kişilik haklarını zedelediği ve ayrımcılığı destekleyici nitelikte olduğu’ gerekçesi ile 60 bin YTL idari para ve reklamı durdurma cezası verdi. Kurul’un 11 Mart’ta yaptığı toplantıda, Pepsi Cola Servis ve Dağıtım Ltd. Şti’ye ait www.duygularinigoster.com isimli internet sitesinde tanıtımı yapılan ’Duygularını Göster’ adlı kampanyaya ilişkin katılım koşulları arasında ’türbanlı fotoğrafların internet sitesi moderasyonu tarafından onaylanmayacağı’ yönünde ifadelerin kullanıldığı belirlendi.
AYRIMCILIĞI DESTEKLİYOR: Yapılan değerlendirmede, bu ifadelerin ’kişilik haklarını zedeleyici ve ayrımcılığı destekleyici nitelikte olduğu’ gerekçeleriyle Ticari Reklam ve İlanlara İlişkin İlkeler ve Uygulama Esaslarına Dair Yönetmelik’e uygun olmadığı kaydedildi. Firmaya, Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun da dikkate alınarak, ulusal düzeyde 60 bin YTL idari para ve anılan reklamları durdurma cezaları verilmesine karar verildi.
TEPKİLERE YOL AÇAN KAMPANYA: Pepsi, düzenlediği, ’Duygularını Göster’ adlı fotoğraf yarışmada, ’türbanlı fotoğraf kabul edilmeyecek’ şartını tepkiler sonunda kaldıran Pepsi ’Denetimden geçmeden girdi’ diyerek, katılım şartlarını değiştirmişti. Pepsi Türkiye bu maddeyi yeniden düzenleyerek, "Bundan önceki tüm kampanyalarımızdan da bilineceği üzere uluslararası bir şirket olarak herhangi bir görüşe taraf olmamız söz konusu olamaz" diyen Pepsi, yarışmaya katılım koşularını yeniden düzenlemişti.
ÜÇ KERE DÜZELTİLDİ: Pepsi, ’Duygularını Göster’ adlı kampanyanın katılım koşullarının 30. maddesinde ’dini, siyasi anlam teşkil eden, türbanlı, markalı ürün’ şartı koydu. Ancak gelen tepkiler üzerine bu maddeyi, önce ’Dini, siyasi anlam teşkil eden, dini, siyasi istismara açık fotoğraflar yayınlanmayacaktır’ şekline dönüştürdü. Bu da tepki görünce daha sonra, ’kanuna ve genel ahlak kurallarına aykırı fotoğraflar yayınlanmayacaktır’ şeklinde düzeltildi."

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

“Biz hiç beceremedik Sevmeyi de Terketmeyi de”

Özgürlük mü Mutluluk mu ?