Süt sektörünün en önemli problemi hala sokak sütü...

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Süt ve Süt Ürünleri Sempozyumu’nda, bir araya gelen süt üreticileri ve sanayiciler, sektörün sorunlarını tartıştı.
Sektörün en önemli sorununun % 80’lere varan sokak sütü tüketimi olduğunu belirten Dimes Yönetim Kurulu Başkanı, Tokat Milletvekili Orhan Ziya Diren; ülkemizde üretilen sütün, ancak % 20’sinin işlenmiş, ambalajlı UHT ve pastörize sütlerden oluştuğunu söyledi. Türkiye’de üretilen 4.2 milyon ton kayıtlı süte karşılık, kayıtsız süt üretiminin 11 milyon ton civarında olduğunu belirten Diren, gelişmiş ülkelere göre süt tüketimi çok düşük olan Türkiye’de, sokak sütü de dahil kişi başına yılda 23-25 litre süt tüketildiğini, gelişmiş ülkelerde bu rakamın 100 litrenin üzerinde olduğunu söyledi.
Süt sanayisine hammaddeyi sağlayan üreticilerin en büyük sorununun, hayvan ithalatı olduğunu belirten Türkiye Damızlık Sığır Üreticileri Birliği Başkanı Halil Tokoğlu, Türkiye’de hayvancılığın çok zor şartlarla yapıldığını ifade ederek, altyapı sorunlarına dikkat çekti. Üretici, sanayici ve devletin bir arada olduğu, üreticiyi yok saymayan, maliyetlerin değerlendirildiği bir platformun gerekliliğini vurgulayan Tokoğlu, 2000 yılında gündeme gelen Süt Konseyi’nin, kurulma aşamasında olduğunu dile getirdi.
Hayvan ithalatının Türk üreticisine büyük zarar verdiğini belirten Halil Tokoğlu, Türkiye’de 1970’lerden 95 yılına kadar ithal edilen 350 bin sığırın bilinçsizlik ve imkansızlıklar nedeniyle ziyan olduğunu hatırlatarak, Türk üreticisinin korunması ve Türkiye’nin kendi sığırını üretmesi gerektiğini söyledi.
Tokoğlu, Türkiye’de, aşı gibi basit önlemlerin alınmaması nedeniyle de yılda 1 milyon yavru sığırın kaybedildiğini, bu rakamın % 20 anlamına geldiğini söyledi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

“Biz hiç beceremedik Sevmeyi de Terketmeyi de”

Özgürlük mü Mutluluk mu ?