Economist'ten 'Türkiye'deki riskler' uyarısı

The Economist dergisi, Türk ekonomisinin son beş yılda dolar cinsinden yılda yüzde 22 büyüdüğünü, "Türkiye'nin, Çin'i utandıran mucize ekonomi gibi gözüktüğünü" ancak yatırımcıların Türkiye'deki risklere reaksiyon göstermeye başlamış olabileceğini öne sürdü.
The Economist dergisi, Türkiye'nin 27 Temmuz'da sona eren haftada 'en kötü performans gösteren yükselen piyasa' olduğunu vurgulayarak, 'belki yatırımcılar, nihayet gözlerini Türkiye'deki risklere açmaya başlıyor' diye yazdı.
Dergi, yükselen piyasalarda yaşanan son gelişmeleri Türkiye örneğine odaklanarak değerlendirdiği haberinde, yatırımcıların tedirgin olduğunda bunun bedelini ilk olarak gelişmekte olan ülkelerin ödediğini belirtti. Mayıs - Haziran 2006 döneminde yükselen piyasalarda yaşanan türbülansın, hisselerin fiyatlarının yüzde 25 düşmesine yol açtığını anımsatan dergi, mevcut satışların ise yüksek alımların ardından geldiği için 'çok daha tehlikeli' olabileceği uyarısını yaptı.
Carry trade'den yararlananlardan birinin Türkiye olduğuna dikkat çeken The Economist, 'carry trade'den yararlananların endişe etme zamanının geldiğini belirtti. Dergi, analizler yapan danışmanlık şirketi "pi Economics" uzmanı Tim Lee'nin değerlendirmelerine kaynak göstererek "Kişi başına GSYİH'ye göre Japonya, 2001 yılında Türkiye'den 14 kat daha zengindi, şimdi ise sadece beş kat daha iyi durumda. Sayın Lee bundan hareket ederek Türkiye'nin Çin'i utandıran mucize ekonomisi türü gibi gözüktüğünü söylüyor" diye yazdı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

“Biz hiç beceremedik Sevmeyi de Terketmeyi de”

Özgürlük mü Mutluluk mu ?