100 evden 40'ına diyet ürün girdi

Hane davranışlarını ölçerek tüketici davranışlarını düzenli izleyen KMG Araştırma şirketinin, 'Fonksiyonel ve Diyet Ürünleri'ni kapsayan raporu, bu iki alanın gıda ve içecek kategorisindeki payını artırmaya devam ettiğini ortaya koydu. Raporda 2006'da Türkiye'deki fonksiyonel ürün pazarının 273 milyon YTL'lik, diyet pazarının da 75 milyon YTL'lik büyüklüğe ulaştığı bildirildi. 2006'da yaklaşık 28 milyar YTL değerindeki gıda ve içecek harcamasının 273 milyon YTL'sini fonksiyonel ürünler oluşturdu. Bir önceki yıla göre fonksiyonel ürün pazarı harcama olarak yüzde 23 oranında artarken, diyet ürünlerde bu oran yüzde 7.2 olarak gerçekleşti. Geçen yıl hanelerin yüzde 36'sının hem fonksiyonel hem de diyet ürünler satın aldığı sonucunun belirlendiği rapora göre her 100 haneden 40'ına diyet ürün girdi.
Fonksiyonel hızlı çıktıHazırlanan raporda, sağlık faydaları getiren gıda olarak tanımlanan fonksiyonel gıda ürünlerinin piyasaya çıkan yeni ürünler ve kampanyalar sayesinde bilinirliğini artırdığı vurgulandı. Türkiye'yi temsil eden 34 ilden seçilmiş 6 bin 200 haneden haftalık olarak toplanan satın alım verileriyle oluşturulan rapora göre, fonksiyonel ürünlerin içinde yer aldığı gıda ve içecek harcamaları büyümesi yüzde 10.8 oranında gerçekleşti. Böylelikle fonksiyonel ürün pazarı yüzde 23'le ortalamayı ikiye katlamış oldu. Diyet ürünlerde ise pazar yüzde 7.2 büyüyerek toplam gıda ve içecek büyümesinin altında bir gelişim gösterdi.
'Yaz aylarında talep artıyor'Bu arada fonksiyonel ürün kategorisinde yoğurt, süt, meyve suyu ve margarinlerin payları artarken diyet ürünlerde en fazla payı beyaz et, peynir, süt ve margarin aldı. KMG Araştırma Tüketici Panelleri ve Medya Koordinatörü Kıvanç Bilgeman araştırmayla ilgili yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: "Yaz döneminin gelmesiyle beraber özellikle bayanların daha çok tüketimi artırması dikkat çekerken erkeklerin de bu ürünlere talebinin gittikçe arttığını gözlemliyoruz. Aynı zamanda sağlığına dikkat edenlerin katkısını da göz ardı etmememiz gerekiyor."

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

“Biz hiç beceremedik Sevmeyi de Terketmeyi de”

Özgürlük mü Mutluluk mu ?