Seçim sonrası bizleri bekleyen gündem

Yaklaşık bir aydır çok yoğun şekilde seçim senaryolarının, anketlerin ve adayların bütün medya üzerinden tartışıldığı bir ortamı geride bıraktık. Artık söz bizlerin olacak ve pazar günü oy vermek üzere sandık başında olacağız. Seçim sonuçları ne olursa olsun, artık biraz da seçim sonrasında finans piyasalarını nasıl bir gündemin beklediği konusuna eğilmek gerekiyor.

Seçim sonrasında başa gelecek iktidar partisinin veya partilerinin önünde birçok soru işaretiyle çevrili sorunlar olacak. Bozulan bütçe dengelerinin nasıl toparlanacağı, IMF ile Mayıs 2008 sonrasında ilişkilerin ne boyutta devam edeceği, AB ile ilgili yapılacaklar, terör problemine nasıl yaklaşılacağı, sosyal güvenlik reformunun hayata geçip geçmeyeceği, işsizlik ile ilgili neler yapılabileceği, değerli YTL ile yaşam zorluklarını çözüp çözemeyeceğimiz ve aklınıza gelebilecek birçok soru işareti ve sorunla dolu bir ortam bizi bekliyor. Ekonomiyle ile ilgili problemleri şimdilik bir kenara bırakalım ve seçimlerin hemen ardından bizleri bekleyen politik gündeme biraz bakalım. Bunu yaparken de olası tarihleri de vermekte fayda olduğunu düşünüyorum.

Seçim sonrası önemli olacak tarihleri dikkate alırken politik teammüllerden ve geçmiş dönemdeki tecrübelerden faydalandık. Tabii kanunlarda yazılı olan düzenlemelerin de dikkate alındığını ifade etmeliyiz. İşte size seçim sonrası politik gündem: 23 Temmuz sabahına artık üç aşağı beş yukarı seçim sonuçlarını ve partilerin olası Meclis sandalye dağılımlarını görmüş olacağız. Eğer seçim bölgelerinde süreci uzatacak çok büyük çaplı itirazlar olmazsa, aynı haftanın sonunda yani 29 Temmuz Pazar gününe kadar YSK'dan kesin seçim sonuçlarının açıklandığını görebiliriz. Mevcut düzenlemelere göre bu durumda 3 Ağustos Cuma günü Meclis, en yaşlı üyesi başkanlığında ilk toplantısını yapacak. Milletvekilleri yeminlerini edecek ve aynı zamanda 10 gün sürecek olan Meclis Başkanlığı seçimi başlayacak. Yaklaşık yine bu tarihlerde yani 3-4 Ağustos gibi Cumhurbaşkanı Sezer'in hükümeti kurmak için görevlendirmeyi yapmasını bekleyebiliriz. Tek parti iktidarı olması durumunda yeni hükümet kurulmasının 7 Ağustos gibi olabileceği ama koalisyon ihtimalleri doğması durumunda hükümet kurulma tarihinin ağustos sonuna sarkabileceği unutulmamalı. 13 Ağustos'ta sona ermesi beklenen Meclis Başkanlığı seçiminin ardından hükümet programının okunması ve gerekli güvenoyunun alınması için de bir hafta civarında bir süre geçmesini beklemek gerekiyor.

Diyelim ki bu süreci de 17 Ağustos'ta tamamladık (eğer koalisyon olursa bu sürecin tamamlanmasını eylül ayının ikinci haftasına kalabileceğini hesaba katmak gerekiyor); işte bu noktadan sonra cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini öngören Anayasa Değişiklik Paketi'yle ilgili 21 Ekim'de yapılması beklenen referandumdan önce Meclis'te çok büyük olasılıkla cumhurbaşkanlığı seçim süreci başlayacak. Anayasa'ya göre 30 gün sürmesi beklenen seçim sürecinin tek parti iktidarı olması durumunda 17 Eylül'de tamamlanması ama koalisyon iktidarı olması durumunda ekim ayının başlarında tamamlanması beklenebilir.

Peki her şey bu kadar kolay mı olacak derseniz benim yukarıda paylaştığım olası tarihler işlerin normal gitmesi durumunda karşımıza çıkabilecek olası tarihler. Ama olur da beklenmedik gelişmeler yaşanması durumunda doğal olarak bu tarihlerde de iptaller ve sarkmalar yaşanacaktır. Bu gelişmelerin neler olabileceğini de seçim sonrası bir başka yazıya bırakalım ve seçimin ülkemiz için olumlu sonuçlar doğurmasını temenni edelim.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

“Biz hiç beceremedik Sevmeyi de Terketmeyi de”

Özgürlük mü Mutluluk mu ?