Ekonomide temmuz değerlendirmesi...

Türkiye İş Bankası İktisadi Araştırmalar Müdürlüğü tarafından hazırlanan Temmuz ayına ilişkin "Dünya ve Türkiye Ekonomisindeki Gelişmeler" ile Oyakbank Hazine Grubu Ekonomik Araştırmalar Bölümü" tarafından hazırlanan bültenlerde, Türkiye ekonomisinde yaşanan son gelişmeler değerlendirildi. İş Bankası, yılın ilk çeyreğinde 'beklentilerin üzerindeki' büyümeye karşın, yıl genelinde yüzde 5'lik büyüme tahminini korurken, Oyakbank, tarihin en rahat seçim dönemlerinden birinin yaşandığına işaret ederek, Meclis'e kaç parti gireceğinin önemli olduğuna vurgu yaptı.
Türkiye iş Bankası'nın aylık bülteninde, iç talepteki yavaşlamanın, ihracatın güçlü seyri ve turizm gelirlerindeki artışın cari açığı olumlu etkilediği belirtildi. Bu çerçevede, önümüzdeki aylarda cari açıktaki yavaşlamanın devam etmesini bekledikleri ifade edilen bültende, enerji fiyatlarının seyrinin cari açığı olumsuz etkileyebileceği üzerinde duruldu. Bültende şöyle denildi: "Cari açığın yüksek seviyesi, global risk algılamasında yaşanan hızlı değişimlere karşı Türkiye ekonomisinin duyarlılığını artırmaktadır. Alınan tasarruf tedbirleri ve yılın ikinci yarısında ekonomideki canlanmayla vergi gelirlerindeki artışın hızlanacağı yönündeki beklentimiz paralelinde, 2007 yılı merkezi yönetim bütçe hedeflerine ulaşılması muhtemel görülmektedir. Ancak bazı sektörlerde KDV indirimine gidilmesi, sağlık harcamalarının yüksek seyri ile siyasi belirsizlikler gibi faktörler mali disiplin açısından risk oluşturmaktadır."
2007 yılının ilk yarısında tüketim ve yatırım harcamalarının yavaşlama eğilimine girmesinin, bankacılık sektörü kredi hacmini olumsuz yönde etkilediği belirtilen bültende, yılın ikinci yarısında seçimlerin yapılmasıyla birlikte ekonominin ivme kazanması yönündeki beklentileri paralelinde, özellikle kredi hacmindeki artışın hızlanabileceğini tahmin ettikleri bildirildi. Bültende, "ayrıca reel faizlerin yüksek seyretmesine bağlı, yurtdışı yerleşiklerin DİBS'lere ilgisinin sürmesini beklemekle birlikte, yurtiçindeki siyasi gelişmeler ve global piyasalarda ani değişebilen risk algılamasının, yatırımcıların temkinli davranmasına yol açabileceğini düşünüyoruz" denildi.
"Meclis'e kaç partinin gireceği, en önemli unsurlardan biri"Oyakbank'ın "Seçim sonuçlarını beklerken..." başlıklı bülteninde de, "son yapılan anketler 22 Temmuz genel seçim sonucunda AKP'nin yeniden tek parti iktidarı kurabileceğine işaret etse de, sürpriz olma olasılığı hala azımsanmayacak düzeyde ve Meclis'e kaç partinin gireceği; kanımızca en önemli unsurlardan biri olmaya devam etmektedir" denildi. Ekonominin seyri açısından değerlendirildiğinde ise 22 Temmuz seçimlerinden çıkabilecek en kötü senaryonun, 'kısa vadede yeni bir genel seçimi' gerekli kılacak bir tablo olduğu hatırlatıldı. Bültende, böyle bir gelişmenin hem genel olarak belirsizlikleri hem de seçim ekonomisinin bir süre daha devam ettirilmesi olasılığını artıracağı belirtildi. 2007'nin ilk çeyreğinde özellikle güçlü ihracat talebi, kamu harcamaları ve inşaat sektöründe büyümedeki yavaşlamanın sınırlı kalması sonucunda, baz etkisinin de desteğiyle hızlı bir büyüme kaydedildiği ifade edilen bültende, ancak kamu harcamalarının desteği ikinci ve üçüncü çeyrekte sürse de, yılın kalan döneminde büyümenin yavaşlama olasılığının hala yüksek olduğu kaydedildi. Bültende şöyle denildi: "Enflasyon ise son iki aydır olumlu sürpriz yaparken, çekirdek enflasyonla kur ilişkisinin hala azımsanmayacak bir düzeyde olduğu, yıl sonunda enflasyonun yüzde 7'nin altına inme olasılığının zayıf olduğu, orta vadeli enflasyon beklentilerinin de hedefin yaklaşık yüzde 1,4 puan üzerinde olduğu bir dönemde, Merkez Bankası da bir yandan kamu harcamalarındaki artışa dikkat çekerken, politika faizlerinin bu yıl sonuna doğru düşürülmesi olasılığı ciddi anlamda azalmıştır. Bu ortamda enerji ve gıda fiyatlarına dair riskler de korunurken, çok dönemli bütçe çalışmaları kapsamında 21 Haziran 2007de Resmi Gazetede yayımlanan ekonomik tahminlerin, en azından 2008 yılı için hem büyüme hem de enflasyon beklentileri açısından iyimser kaldığı düşünülebilecektir. Politik belirsizliklerin azalmasının ise ekonomik öngörülebilirliği artıracağı kesindir."

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

“Biz hiç beceremedik Sevmeyi de Terketmeyi de”

Özgürlük mü Mutluluk mu ?