Google Gear: Internet olmadan web uygulamalarını çalıştırmak?

Başlık biraz sansasyonel gibi görünüyor ancak konu aslında basit: Google mühendisi arkadaşlar, web uygulamalarının Internet olmadan da çalışabileceği bir tarayıcı eklentisi olan Google Gears'ı duyurdu. Google Gears henüz kullanıcıların kullanabileceği formda değil; ancak geliştiriciler uygulamanın kaynak kodlarını çekebiliyor.
Google Gears'ın amacı, web'i offline izlenebilir hale getirmek ancak bunun tabii ki sınırlarının olduğunu bilmemiz gerekiyor. Örneğin, Google'ın online hesap tablosu ile bir işlem yapıyorsunuz, Internet bağlantınız gittiğinde artık işlem yapamaz hale geliyorsunuz örneğin. Halbuki hesap tablosundaki işlemleri yapsanız, Internet bağlantınız tekrar geldiğinde bilgisayarınızdaki veriler ile uzaktaki veriler senkronize olsa, sorun çözülmüş olur. Google Gears da aynen bu mantık ile çalışacak.
Google, ilk etapta online RSS okuyucusu olan Google Reader ile bu uygulamayı deneyecek. Windows altında Internet Explorer ve Firefox; Mac OS altında Firefox ve Safari; Linux altında ise Firefox ile çalışacak olan Google Gear'ın 1 MB'dan daha küçük kurulum dosyasının olacağını belirtiyor Google. Google Gear, aslında 3 temel bileşenden oluşuyor: Yerel web sunucusu, açık kaynak kodlu veritabanı SQLite ve paralelinde JavaScript kodlarını çalıştıracak bir eklenti. Bunların hepsi tek paket ile kolayca sisteme yükleneck gibi görünüyor.
Google Gears son kullanıcıya sunulur sunulmaz bir incelemesini yaparız.
Google, bu hamlesiyle kendisini birden masaüstü uygulamaları arenasında bulabilir. Keza, google'ın online e-tablo, döküman ve takvim özelliğinin offline olarak çalışabileceğini hesaba katarsanız, resim gayet net ortaya çıkıyor.
Bakalım neler olacak.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

“Biz hiç beceremedik Sevmeyi de Terketmeyi de”

Özgürlük mü Mutluluk mu ?