Sakıp Sabancı Yine Lider

KMG Araştırma’nın, MediaCat için bu yıl üçüncüsünü gerçekleştirdiği “Türkiye’nin en popüler kişisel markaları” araştırması sonuçlandı. Araştırmaya göre Türkiye’nin en popüler ismi hala Sakıp Sabancı. Bin 661 kişilik bir örnek grubuyla saha çalışması gerçekleştirilen araştırmada örnek grubuna “Türkiye’de marka olduğunu düşündüğünüz kişiler kimlerdir?” sorusu yöneltildi. Araştırmada değerlendirme, mesleki gruplandırma ile belirtilme sıklığı olmak üzere iki temel kritere göre yapıldı. Araştırmaya katılan kişiler Türkiye’yi temsil eden farklı kentlerden, farklı demografik ve sosyoekonomik gruplardan seçildi.

En popüler “İş dünyası”

Kişisel marka listesi mesleğe göre sınıflandırıldığında, isimlerin yüzde 63’ünü iş adamları oluştururken, iş adamlarını yüzde 49 ile şarkıcılar, yüzde 16 ile siyasetçiler, yüzde 7 ile şovmenler ve yüzde 3 ile oyuncular izliyor. Listenin devamında ise küçük oranlarla televizyoncular, iş kadınları, modacılar ve yazarlar yer alıyor.

Listenin ilk dört ismi değişmedi, Sakıp Sabancı liderliğini koruyor

Geçtiğimiz yılda olduğu gibi yine listenin birinci sırasında Sakıp Sabancı yer alıyor. Üç yıl önce vefat eden Sakıp Sabancı iş dünyasının yanı sıra renkli kişiliği ile halkın en sevdiği kişiler arasında yer alıyordu. İş dünyasının en medyatik kişiliği olan Sakıp Sabancı, Sabancı Holding, Sabancı Üniversitesi ve Sakıp Sabancı Müzesi ile yaşatılmaya devam ediyor. Sakıp Sabancı’yı ikinci sırada takip eden Hülya Avşar da listede sırası değişmeyen isimlerden. Hülya Avşar geçtiğimiz yıl yaşadığı boşanmanın ardından adından bir hayli söz ettirirken bu yıl da aşkları ve polemikleriyle gündemde kalmaya devam etti. Listenin üçüncü sırasında yer alan Vehbi Koç da ölümünün ardından gerek şirketleriyle gerekse adına düzenlenen faaliyetleriyle akılda kalmaya devam ediyor. Medyatik kişiliği ile sanat dünyasının renkli ismi İbrahim Tatlıses de sırası değişmeyen ünlülerden. İlk beşte tek yeni isim olan Rahmi Koç 2006 yılının listesinde 16’ıncı sırada yer alırken bu yıl on bir sıra atlayarak beşinci sırasına yerleşiyor.

İş dünyasından göze çarpanlar

Listenin en büyük yükselişini yapan isim Ahmet Nazif Zorlu. Geçtiğimiz yıl listenin 42’inci sırasında yer alan iş adamı Ahmet Nazif Zorlu, 31 basamak yükselerek 11’inci sıraya oturdu. İş dünyasında yükselişe geçen bir diğer isim de Güler Sabancı. Geçtiğimiz yıl listede 45’inci sırada yer alan Güler Sabancı bu yıl listede 25’inci sıraya yükseldi. Bu yıl listeye ilk defa giren Mustafa Koç ise en yüksek çıkışı yapıyor. Geçen yıl listede yer almayan Mustafa Koç bu yıl listeye 15’inci sıradan giriyor.

Orhan Pamuk düşüşte

Listenin en hızlı düşüşünü yaşayan isim ise Orhan Pamuk oldu. Bu yıl listede 58 sıra birden gerileyerek hızlı bir düşüş yaşayan Orhan Pamuk 78’inci sırada yer alıyor. Oysa geçtiğimiz yıl Aralık ayında Nobel Ödülü alan Pamuk, 2006’nın sonları ve 2007’nin başlarında en çok konuşulan isim olmuştu.

Şov, iş ve siyaset dünyasının top 10’u

Şov dünyasında ilk beşi Hülya Avşar, İbrahim Tatlıses, Tarkan, Sezen Aksu ve Cem Yılmaz paylaşıyorlar. İş dünyasında Sakıp Sabancı, Vehbi Koç, Rahmi Koç, Cem Boyner ve Ahmet Nazif Zorlu; politikacılarda ise Recep Tayyip Erdoğan, Cem Uzan, Süleyman Demirel, Turgut Özal ve Bülent Ecevit ilk sıraları paylaşıyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

“Biz hiç beceremedik Sevmeyi de Terketmeyi de”

Özgürlük mü Mutluluk mu ?