İstanbul'da perakende fiyatlarda yüzde 3.41 artış kaydedildi...

İstanbul Ticaret Odasının (İTO) 1995 bazlı İstanbul Ücretliler Geçinme Endeksine göre, perakende fiyatlarda Nisan ayında yüzde 3,41, toptan fiyatlarda yüzde 0,66 artış kaydedildi. İTO'dan yapılan açıklamaya göre, Odanın İstanbul için 1995 yılı baz alınarak hazırladığı endekse göre, İstanbul'da perakende fiyatlar Nisan ayında yıllık ortalama yüzde 12,10, toptan eşya fiyatları endeksine göre toptan fiyatlar yıllık ortalama yüzde 10,91 oranında artış gösterdi.
Söz konusu endekslerin bir önceki yılın aynı dönemiyle karşılaştırmalarında, perakende fiyatlarda yüzde 10,67, toptan fiyatlarda ise yüzde 9,74 artış gerçekleşti.
Alt gruplarEndekste yer alan grup ve alt grupların, Nisan ayı değişim oranlarına bakıldığında, gıda harcamaları grubunda yüzde 0,98 artış yaşandı. Artış izlenen alt gruplar; yüzde 4,10 ile yaş kuru sebze meyveler endeksi, yüzde 0,91 ile et, balık ve kümes hayvanları endeksi, yüzde 0,86 ile dışarıda yenen yemek endeksi, yüzde 0,48 ile çeşitli hazır yiyecekler endeksi, yüzde 0,15 ile ekmek ve tahıllar endeksi oldu. Konut harcamaları grubunda yüzde 1,90 artış izlenirken, bu gruptaki kira, şehir şebeke suyu, badana boya işçiliği, fuel-oil ve gaz yağı fiyatları yükseldi. Ev eşyası harcamaları grubu yüzde 0,28 artış gösterdi. Bu grupta yer alan maddelerden çarşaf, perde, havlu, ampul, kibrit, süpürge, temizleme tozu, deterjan, kağıt malzeme, plastik ev eşyası ile çelik ve alüminyum mutfak eşyasında artış yaşandı. Giyim harcamaları grubunda yüzde 32,58 artış kaydedildi. Artış izlenenler alt gruplar yüzde 38,75 oran ile kadın giyimi, yüzde 37,61 ile çocuk giyimi, yüzde 27,21 oran ile erkek giyimi indeksi yüzde 1,92 oran ile kumaşlar grubu oldu. Sağlık ve kişisel bakım harcamaları grubunda da yüzde 0,43 artış görüldü. Fiyatında artış izlenenler maddeler, erkek ve kadın berberi ücretleri ile diş macunu, tuvalet sabunu, şampuan, makyaj malzemesi ve jilet oldu. Ulaştırma ve haberleşme harcamaları grubunda Nisan ayında yüzde 0,63 artış kaydedilirken, fiyatında artış izlenenler maddeler, benzin ve şehir içi nakliye ücreti olarak gerçekleşti. Kültür, eğitim ve eğlence harcamaları grubunda yüzde 0,26 azalış görüldü.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

“Biz hiç beceremedik Sevmeyi de Terketmeyi de”

Özgürlük mü Mutluluk mu ?