Kırmızı etteki ucuzluk sektörde tıkanma sinyali

Yem fiyatlarında yüzde 40 artış yüzünden kesime giden ve süt kuzuda erken turfanda dönemine giren kırmızı ette arz patladı, fiyatlar yüzde 10`a yakın geriledi. Sektör temsilcileri yem desteği gelmezse yakında kesilecek hayvan kalmayacağını söylüyor.
Hayvancılık sektöründe Avrupa`dan damızlık ithalatı tartışmaları sürerken üretici yanlış politikaların acısını çekiyor. Küçük üretici geçen yıl yüzde 40 artan yem fiyatları nedeniyle elindeki besi hayvanını erken kesime gönderirken, havaların sıcak gitmesi nedeniyle süt kuzularının turfanda döneminin erken gelmesi piyasada kırmızı et arzını arttırdı. Piyasada beklenmedik arz artışı ise fiyatları geçen yıla oranla yüzde 5- 10 arasında gerileterek, 7 YTL`ye kadar düşürdü. Sektör temsilcileri arz ve talepteki istikrarsızlığın önümüzdeki günlerde fiyat artışlarına yol açabileceğini belirtirken "Yakında kesilecek hayvan kalmayacak" uyarısı yapıyor.
Türkiye`de kayıtdışı nedeniyle kesin olmamakla birlikte ortalama 650-700 bin ton kırmızı et tüketiliyor. Türkiye`de 12 milyon büyükbaş, 25 milyon küçükbaş hayvan olduğu tahmin ediliyor. Anadolu`da 20 başa kadar besi yapan binlerce küçük üretici bulunuyor. Üreticinin en büyük sıkıntısı yem fiyatlarındaki aşırı artış. Geçen yıldan bu yana yem fiyatları yüzde 40 oranında arttı. Bunun nedeni dünya piyasalarındaki yükselme ve yetersiz üretim.
Yemde dışa bağımlı olan hayvancılık sektöründe, doğru politikalar olmaması nedeniyle hayvan sayısı da giderek azalıyor. Buna bir de son günlerde Tarım Bakanı Mehdi Eker`in başlattığı "et ithalatı" tartışmaları da eklenince piyasadaki istikrarsızlık üreticiyi tedirgin ediyor.
Aynı zamanda besi hayvancılığı yapan Polatlı Kasaplar Odası Başkanı Arif Karaoğlu, bir yıl önce 50 kilogramlık yemin çuvalını 16 YTL`ye almalarına karşın bu yıl aynı çuvala 28 YTL ödemek zorunda kaldıklarını belirtiyor ve "Besici yem maliyetleri yüzünden hayvanı elinden çıkararak malından vazgeçmek zorunda kalıyor" diyor.
Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ ise kırmızı et fiyatlarındaki gerilemeyi birkaç nedene bağlıyor. "Yem fiyatları üreticinin katlanamayacağı boyutlara çıktı" diyen Yalçındağ, "Bu nedenle besici artık hayvanını bir an önce elinden çıkarmaya başladı. Eskiden süt kuzusunda besici sadece kuzuyu kesime verir, anneyi sütü için saklarken artık, kuzu da anne de kesime gidiyor. Türkiye yakında peynirlik süt de bulamayacak. Bu iş sadece eti değil tüm hayvancılığı etkileyecek" diyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

“Biz hiç beceremedik Sevmeyi de Terketmeyi de”

Özgürlük mü Mutluluk mu ?